Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch
ettore_sottsass_met_shiva.jpg

lezing Ettore Sottsass


Ettore Sottsass (1917 - 2007) is opgeleid als architect maar zal vooral bekend worden als ontwerper. Vanaf 1947 ontwikkeld hij zich tot een belangrijk vernieuwer op het gebied van interieurvormgeving en industrieel design. Zijn ontwerpen beïnvloedden de Italiaanse avant-garde-vormgeving van de jaren zestig en zeventig en in 1981 is hij de drijvende kracht bij de oprichting van de internationale Memphisgroep.

Sottsass ging in zijn ontwerpen ervan uit dat design meer is dan slechts een vorm aan een gebruiksvoorwerp geven. Los van functionele overwegingen appelleert een voorwerp aan onze zintuigen en daarmee aan onze geest. De overtuiging dat zijn ontwerpen 'instrumenten om te leven' zijn, staat voorop in alle ontwerpen die hij realiseert; van de iconische Valentine typemachine voor Olivetti tot en met zijn extravagante Memphismeubelen en -architectuur.

In deze lezing gaat architectuur- en kunsthistoricus Katherine Rosmalen in op de denkbeelden en manier van werken van Sottsass. We volgen hem tijdens zijn leven en reizen en staan stil bij z'n inspiratiebronnen in de VS en India. Een groot aantal werken passeert de revue.


zondag 22 oktober
14.00 - 15.15 uur
kosten € 5,-

Boek je ticket via deze link
Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch heet per 1 juni 2018 Design Museum Den Bosch

Bekijk de nieuwe website

Of blijf op deze pagina