beeld_bart_hess_web.jpg

Future Bodies. Bart Hess 2007 - 2017

Het werk van Bart Hess bevindt zich op het snijvlak van vormgeving, mode en beeldende kunst. Hij maakt materiaalstudies, video’s en foto’s waarin de relatie tussen mens en materiaal, natuur en technologie centraal staan. Beroemd werd hij met zijn Slime Dress voor Lady Gaga, waarmee hij de Young Dutch Design Award won.

Bart Hess is gefascineerd door het menselijk lichaam, dat hij steeds op een andere manier probeert te bekleden, vervreemden of verfraaien op een manier die weinig met mode of styling te maken heeft. Hess legt zijn ontwerpen en performances op film of foto vast. Dit documentaire beeld – die vaak doet denken aan sciencefiction – vorm in zekere zin het échte werk van Bart Hess.

De ontwerpen van Hess verleiden, verontrusten, trekken aan en stoten af. Hightech materialen versmelten met de lichamen van de gefilmde modellen. In de video Mutants gebeurde dit zo overtuigend dat deze via het internet ‘viraal ging’: wat eruit ziet als een digitale animatie is in werkelijkheid een gefilmde performance in een latex pak.

De spanning tussen het virtuele en het tastbare is een constante in zijn ontwerpen, maar het fysieke aspect is de laatste jaren belangrijker geworden voor Bart Hess. De impact en de interactie met de kijker zijn zo directer. Vandaar dat hij in plaats van foto’s en video’s de laatste jaren meer theatrale installaties maakt.

website Bart Hess


24 juni t/m 1 oktober 2017